MAKANAN

PENTING !! :

MAKANAN SEIMBANG SANGAT PENTING UNTUK PERTUMBUHAN JANIN DI DALAM KANDUNGAN.

Apabila wanita muda hamil, pertambahan berat badan adalah dalam lingkungan 10-15 kilogram.

Pada minggu ke-20, berat badan naik sebanyak lebih kurang 3 - 5 kilogram, dan pada minggu ke-20 terakhir, berat akan naik sebanyak 9 - 11 kilogram.

Namun begitu, sesetengah wanita mengalami berat badan yang kurang dan sesetengahnya terlebih (berat badan berlebihan).

Ikutilah pandangan doktor anda.

1. Protein

Cth; Daging, susu, keju, ikan, telur, biji-bijian, tauhu atau tempe.

Tambahan protein penting untuk pembentukan otot, kulit, rambut dan kuku.

 

2. Kalsium

Cth; Susu, biji-bijian, kacang dan sayuran.

Kalsium diperlukan untuk membentuk tulang dan gigi. Jika janin tidak mendapat kalsium yang mencukupi, dia akan memperolehinya daripada tulang si ibu. Ini boleh menyebabkan ibu kekurangan kalsium. Gejala bakal timbul; gigi rosak dan hilang, sakit tulang belakang.

Susu mempunyai protein, lemak, kalsium, fosfat, zat besi, sodium, potassium serta vitamin C. Oleh itu, untuk mendapat nilai terbaik daripada susu, PILIHLAH susu segar atau susu tepung yang tidak berkrim. Susu pekat TIDAK SESUAI kerana proteinnya sedikit sahaja.

 

3. Kalori

Cth; Nasi, mee, roti

A piece of advice : Di akhir peringkat kehamilan, makanan yang kaya dengan kanji seperti nasi, tidak perlu terlalu banyak kerana nilai zatnya rendah. Lebihkan makanan banyak protein, vitamin dan mineral.

 

4. Vitamin

Vitamin diperlukan untuk melancarkan perjalanan darah dalam tubuh si ibu.

Vitamin A : kuning telur, susu, hati, sayuran, buah-buahan berwarna hijau dan kuning kemerahan.

Vitamin B Kompleks : Kekacang

Vitamin C : sayur-sayuran dan buah-buahan.

 

IBU JUGA HARUS MEMASTIKAN MAKANAN YANG DIMAKANNYA HALAL DAN DIREDHAI ALLAH. HINDARILAH SESUATU MAKANAN YANG DIHASILKAN OLEH RIBA'. INGATLAH PARA IBU, BARANG YANG HARAM MASUK KE DALAM TUBUH KITA, IA AKAN MENJADI DARAH DAGING. IA AKAN MEMPENGARUHI SIKAP DAN FIKIRAN KITA, LEBIH-LEBIH LAGI, IA AKAN MEMPENGARUHI PERTUMBUHAN DAN PERKEMBANGAN JANIN DALAM KANDUNGAN.

Firman Allah SWT;

"Hai orang-orang beriman, makanlah di antara rezki yang baik-baik, yang Kami berikan kepadamu dan bersykurlah kepada Allah, jika benar-benar kepadaNya sahaja kamu menyembah."